לתרומות לחץ כאן

ניכוי מעשר כספים על ידי המוסד המשלם

שלום. האם מותר לקחת עובד למוסד ולהתנות עמו בחוזה שהוא חייב לתת את המעשר שלו למוסד, כלומר הוא מרוויח 5000 שקל ואני נותן לו רק 4500 כי הוא מתחייב לתת לי חזרה 500 שקל המעשר שלו, או שמכיון והוא מתחייב לתת יוצא כאילו שהוא בעצם מרויח רק 4500 ויצטרך לתת מתוך סכום זה שוב מעשר.
והאם מותר לי להתנות שאם אינך נותן את המעשר אז אתה משלם שכר לימוד על הילד שלך כמו כולם ואם אתה נותן את המעשר אתה מקבל הנחת עובד של 50% משכר הלימוד.

תשובה:

שלום רב

בכל אופן בו הוא מוכרח לשלם את המעשר ואין לו בעצם בחירה אחרת, לא מקיימים בכך מצות מעשר. גם האופן השני שהצעת נשמע כמו הערמה בעלמא.

וכך כתב בענין זה הגאון רבי יוסף פליישמן אב"ד בית הדין נתיבות חיים:

כולל שמתנה עם האברכים לתת את כספי המעשר לכולל, האברכים אינם רשאים לתת כסף זה מכספי מעשר, אלא מכספי חולין ((שכל תנאי שבממון קיים, והאברך חייב לתת לכולל את ה’תרומה’ שהם דורשים, ואין אדם פורע את חובו מכספי מעשר. וכן הביא בספר באורח צדקה פרק יא הערה קטו בשם הגרי”ש אלישיב שליט”א והגרש”ז אויערבאך.)). אבל אם הכולל דורש מן האברכים לגייס תרומות לכולל, רשאי אברך, שמתבייש להתרים אחרים, לתת מכספי מעשר, חוץ משווי ההנאה על שחסך את הטרחה והבושה, שאותו יש לתת מכספי חולין ((על כל אחד לשער בעצמו, לפי מצבו, כמה היה מוכן לשלם כדי לחסוך את הטרחא או את הבושה להתרים אחרים. והראיה ממה שפסקו הרמ”א בחו”מ סי’ רסד סעיף ד והנתיבות שם סק”ה שאם ראובן הציל את שמעון מבית הסוהר, ולוי היה יכול להשתדל להציל שמעון חינם, חייב שמעון לשלם לראובן כפי שווי הנאתו שלא נצרך לבקש טובה בחינם מלוי, ואם כן אף בנידון דידן יש לנכות שווי הנאה זו. ויש הרבה אנשים שהנאה זו שווה להם כסך כל התרומה, ואינם יכולים לתת מכספי מעשר כלום.)

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל