עזרה לבעל חולה בימי נדה

בס״ד

שלום רב!
בעלי סובל מפריצת דיסק ולאחרונה התדרדר מצבו והוא תלוי בעזרתי לכל פעולה יומיומית. בעוד מספר ימים ב״ה יעבור ניתוח ולאחריו גם כן יזדקק לעזרתי לתקופת מה. בתוך כך, ימי הנידה שלי קרבים ובאים ואני חוששת כי לא אוכל לעזור לו בשבועיים הללו. האם יש אפשרות לקבלת היתר נגיעה בכל הנוגע לעזרה סיעודית ( העברת דברים מיד ליד, האכלה, עזרה בקימה, עזרה בהליכה וכו׳)?

תשובה:

שלום רב

כאשר הבעל הוא החולה הדין קל הרבה יותר מאשר להיפך, ולכן תוכלי לעשות את כל הדברים הללו, רצוי שלא תיגעי ישירות בגופו אלא על ידי הפסק בגד, או בגד או כפפה. כמו כן במידת האפשר עדיף שלא לעשות לו מלאכות שמבטאות בדרך כלל חיבה כמו לרחוץ אותו או להציע את מיטתו כשהוא רואה זאת. כשאין ברירה גם זה מותר במצבו. שוב, לא לשפשף את גופו בידך אלא על ידי ספוג או כפפה. אם אין ברירה ואת לא יכולה לטפל בו בלי לשבת על מיטתו, גם זה מותר.

כל מה שאפשר על ידי אדם אחר, צריך לעשות על ידו. אולם הגשת מאכלים בדרך הרגילה מותרת גם כשיש אדם אחר.

אין צורך להיות בלחץ ולשאול כל הזמן את החולה אם אכן הוא נצרך לסיוע, אלא אם אין אדם אחר מטפלים בו כמו שרגילים לטפל.

רפואה שלמה!

מקורות:

ראה טור ושו”ע סי’ קצה סעי’ טו על פי תשובת הרא”ש כלל כט סי’ ג.