איך לומדים תנ"ך? / מנהג הקהל בברכו ובקדושה

שלום רב.
1) למה הרבה נוהגים להשתחוות בברוך את ה' המבורך אם לא צריך והאם יש הבדל בין ברוך ה המבורך בתחילת הברכה ולסופה.
2) בקדושה האם בקדוש קדוש נוהגים להגביה עקבים 3 פעמים בכל פעם שאומרים קדש?
3) מה הוא סדר הפרשנים המועדף ללימוד תנ"ך למשל רשי אחרך המלבים וכו'.

תשובה:

שלום רב

בנוגע למנהג הקהל בברכו ובקדושה ראה כאן ובתגובות, יש למנהג על מי לסמוך וכל אחד יעשה כמנהג אבותיו. אני גם כורע בברוך ה' המבורך, משום שכך נהגו רבותי ואבותי.

בנוגע לסדר הלימוד, ברור שרש"י הוא אבי הפרשנים, והרמב"ן הוא ספר יסוד בפרשנות ובהשקפת התורה. אבל יש גם חשיבות רבה לבדוק למה אתה הכי מתחבר, ומה יגרום לך לרצות להעמיק ולחזור ולשנן ולהוסיף בלימוד, ואת זה תלמד. המלבי"ם מאוחר לרש"י והרמב"ן במאות רבות של שנים, אבל כתביו אכן יסודיים מאוד, נראה שאם בלימוד פרשיות התורה נוכל להסתדר עם הראשונים, את דברי הנביאים לא ניתן להבין לעומקן בלי פירושו, שכן הוא נותן גם את הרוח שאחרי הדברים, ואת הרקע ההסטורי וההלכתי.

בהצלחה רבה ושבת שלום.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה על התשובות תבורכו מפי עליון.
    אני רוצה לעשות לי סדר לימוד של מפרשים כל פעם פרשן אחר. למשל ספר מלכים אני מתחיל עם רש"י אחרי זה רמב"ן וכו'. לכן אני שואל מה הכי מומלץ איזה סדר פרשנים הכי מומלץ ללמוד לדעתך.