עד מתי לחשוש לחמץ שעבר עליו הפסח

בס"ד

לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: עד כמה צריך לחוש אדם כשהולך לחנות שלא ברור לו מי הבעל או אם אחד מהבעלים יהודי (לא דתי) והדבר אינו ידוע לכולם בחו"ל, כאשר רוצה לקנות מוצרים שיש בהם חמץ או כולו חמץ?

וגם נשאל ע"י זקנה אם יש בעיה לקנות קולה בחנות גדולה שאינו ידוע אם יש בעלים יהודים כמו "וואלמרט" פה באמריקה? שלפעמים אנשים הולכים לקנות דבר מה ובא לכם לשתות משהו ולנסוע עד חנות אחר לא נוח כי כאן לפעמים מרחק מחנות לחנות כמה דקות שיש מקומות שלא נמצא הרבה חניות ביחד.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אם יש אפשרות לברר בלי הרב טורח, מן הסתם צריך לברר, (אני מבין שאם הוא יהודי מדובר בכאלה שאין ספק האם הוא מכר את חמצו או לא). אבל לאחר זמן מסויים שניתן גם להסתפק שמא החמץ הגיע לחנות רק לאחר הפסח, אין כל צורך לברר על הבעלות. שהרי ספק אם הגיע לאחר פסח או בפסח היה כבר בחנות, ספק אם החנות בבעלותו של גוי, וגם אולי יש ספק שמא מכר את חמצו. וכל זה בספק איסור דרבנן. לכן ברור שאין לחשוש לזה.

קוקה קולה אינו חמץ ולא צריך הכשר.