ספק אם נמכר החמץ כהלכה

שלום רב,
סופרמרקט שנמכר בו החמץ האם יש לחשוש שמא הסחורה הינה מספקים שלא מכרו חמץ?

תשובה:

שלום רב

יש רבים שמהדרים לבדוק בכל המוצרים לפי הקוד שהם יוצרו לאחר הפסח ואין בהם חשש חמץ שעבר עליו הפסח [מלבד החשש שזהכרת יש שמהדרים כחומרתו של הגר"א שלא לאכול אפילו חמץ שנמכר לגוי, שמא לא היתה המכירה בלב שלם וכו'], אולם מעיקר הדין אין בכך צורך, וכיון שתמיד הוא ספק, אינך יודע איזה ספק מכר חמץ ואיזה לא מכר, והחברות עצמן ודאי מוכרות חמץ, והכל מדובר באיסור דרבנן של חמץ שעבר עליו הפסח, מותר לקנות ולא צריך לחשוש, שהרי הוא ככל ספק דרבנן שהולכים בו להקל, ובפרט שלא ניתן לברר את הדבר. כמו כן, מסתבר שרוב רובם של הספקים עושים מכירת חמץ, כיון שהם רוצים למכור לכולם בלי חשש, וכן רוב המוצרים אינם אצל ספקים אלא אצל החברות השונות. מלבד זאת, בלאו הכי בעוד כחודשיים יוציאו שוב את כל המוצרים שמלפני פסח, ואז אנשים לא כל כך זוכרים לבדוק קוד יצור, כך שכמעט ולא ניתן להקפיד על חומרא זו באופן מושלם.

מקורות:

על המנהג שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי, ראה מעשה רב לגר"א, ובאגרות סופרים שכך נהג רבי עקיבא איגר, אולם ראה בארחות רבינו ח"ב עמ' כב, שאין לחשוש שלא מכר בלב שלם כיון שעשה מכירה כדין, וכ"כ באגרות משה או"ח ח"ב סי' צה שכוונת המוכר אינה משנה כל כך כיון שדברים שבלב אינם דברים, ויש שמועה בשם החזון איש, שלענין הקנס של חמץ שעבר עליו הפסח כל שעשה כפי שהורה לו הרב, לא שייך לקונסו וחמצו מותר.