נתתי לתלמיד פלאפון ונשבר כשהחזיר

שלום לרב!
אני מלמד בישיבה ותלמיד לקח ממני את הפלאפון שלי ברשות. ביקשתי ממנו שיחזיר והוא זרק אלי את הפלאפון בלי שהייתי מוכן וצעק "תפוס". כוונתו הייתה שהפלאפון ינחת על השקית של התפילין שתרכך את הנפילה, אך אני שהייתי מרוכז באותו זמן בתפילה ראיתי פתאום שהפלאפון עף לעברי ובאינסטינקט ניסיתי לתפוס את הפלאפון אך לא הצלחתי והיד שלי פגעה בפלאפון והעיפה אותו על הרצפה והמסך נשבר. ראוי לציין שכנראה אם לא הייתי פוגע בפלאפון הוא היה נוחת על השקית של התפילין ולא היה קורה כלום. אך מאידך הפלאפון נזרק אלי בלי שהייתי מוכן ולא על דעתי…
מי צריך לשלם?
תודה!

תשובה:

שלום רב,

התלמיד חייב לשלם על הנזק.

התלמיד דינו כשואל וכל עוד שלא השיב את החפץ הוא עדיין באחריותו. הצורה אותה החזיר לך את המכשיר, זה ודאי לא נחשב השבה. אמנם היה מקום אולי לפטור את השואל מחמת שהבעלים הזיק את החפץ בשעה שניסה לתפוס אותו, אולם מאחר שהשואל צעק לו "תפוס" וגם לא היה לו לשים לב והיה אנוס בכך שניסה להציל את שלו הרי השואל חייב.