קביעת מזוזות בזמן החלפת משקופים ודלתות

אני מחליף בדירתי את הדלתות והמשקופים. לצורך זה עלי לפרק את הישנים יום לפני הרכבת החדשים.
א. האם בזמן שבין פירוק הישנים להתקנת החדשים עלי לקבוע את המזוזות בפתחים?
ב. האם לאחר הרכבת החדשים יש לברך על קביעת המזוזות?

תשובה:

שלום רב

נראה, שלאחר הסרת המשקופים יש לתלות חזרה את המזוזות ללא ברכה, ולאחר מכן כשיהיו משקופים והדלת תהיה על מקומה, יש לתלותן שוב ללא ברכה.

בהצלחה רבה!

מקורות:

פתח ללא פצימין – מזוזות עץ – חייב במזוזה, ראה ר"ן עירובין יא ורא"ש הלכות קטנות סי' יד, שיירי כנה"ג סי' רפז ס"ק ב, ועוד. כך שהסרת המשקופים אינה פוטרת ממזוזה. אמנם, פתח ללא דלת נחלקו בדינו הדעות, ולהלכה נותנים עליו מזוזה ללא ברכה, ראה רמב"ם מזוזה פ"ו ה"א ושו"ת הרמב"ם סי' שלה שסבר שאינו חייב במזוזה, ולעומתו דעת הרס"ג והשאילתות שפתח זה חייב במזוזה, ראה ר"י פערלא לרס"ג עשין ח', ובבית יוסף כתב שהעיקר כחולקים על הרמב"ם, ולמעשה קובע ללא ברכה, ראה ש"ך סי' רפו ס"ק כה.

ממילא, גם לאחר מכן כשנותן דלת, עליו להסיר את המזוזות ולקבוע שוב ללא ברכה, הסרת המזוזות נצרכת לדעת הסוברים שקודם לכן היה פטור, וממילא יש כאן תעשה ולא מן העשוי, ומכל מקום לא ניתן לברך, משום דעת הסוברים שגם קודם לכן היה הפתח חייב במזוזה.