אופן חישוב מעשר כספים / מחילת חוב כמעשר כספים

שלום רב,
יש לי 3 שאלות בנוגע למעשרות.
1. נתתי הלוואה לפני כשנה לבן משפחה שהוא במצב כלכלי לא טוב. אין באפשרותו להחזיר לי אותה. האם ויתור על הלוואה יכול להיחשב כנתינת מעשרות?
2. חישוב המעשרות אמור להיעשות בברוטו או שיש להוריד את הביטוח הלאומי והחזר נסיעות ורק אח"כ לחשב 10%?
3. אני בחורה רווקה די מבוגרת. האם יש לי אפשרות לשמור את כספי המעשרות לחתונה שלי או שזה לא יכול להיחשב כמעשרות?

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

  1. אם מדובר בחוב אבוד… אי אפשר לחשב זאת כחלק מהמעשרות, שכן הכסף כבר אבוד ממך ואין כאן הפרשה, אבל אם את יכולה באופן עקרוני לתבוע את שלך, אלא שאת בוחרת לוותר מחמת עוניו של הלווה, בהחלט ניתן לקיים בכך מצות מעשר כספים.
  2. החישוב הוא בנטו, כשתקבלי את כספי הביטוח לאומי בימי הזיקנה תפרישי מהם מעשרות. ואף שיש לך רווח בתשלום זה, לא נחשב עדיין שקיבלת משהו, כיון שהכסף נלקח ממך על כרחך, ואם לא היית עובדת היית משלמת הרבה פחות וכו'. הוצאות נסיעות ניתן לנכות מחישוב מעשר, אבל את ההוצאה בפועל, החזרי נסיעות שאת מקבלת היתרים על מה שהוצאת חייבים בהפרשה.
  3. הוצאות הנישואין שלך אינן צדקה ולא ניתן לשמור את המעשרות לצורך זה. יש שהתירו לשמור כסף להוצאות נישואי הילדים שההורים אינם מחוייבים בהם, על ידי שיעשו בהם בינתים גמ"ח הלואות וכדומה. אבל נישואיך שלך אינם צדקה.

שיהיו בשורות טובות בקרוב!