מעשר כספים – חיוב או מנהג?

בסד
שלום רב
1. האם מעשר כספים זה מנהג טוב ? מצווה? חובה ?
האם זה מדרבנן או מהתורה ?
2. האם יש להפריש מעשר מכספי יום הולדת /חגים ?
3. מה עוד יש לעשר מלבד כסף ? ירקות ? פירות שאנו קונים ? תירוש? לחם ? מה צריך לעשר ?

תשובה:

שלום רב

בענין חובת מעשר כספים וגדריה נחלקו הדעות אם מדובר בחיוב של ממש או מנהג טוב שקיבלו עליהם במשך הדורות, ראי כאן בהרחבה. אגב, כיון שאת שואל באתר כל כך הרבה ולא תמיד אנחנו מצליחים לענות מידית, הייתי ממליץ לך ללמוד להשתמש במאגר השו"ת שלנו ובתוכנת החיפוש שבתוך האתר, תגיעי להרבה מאוד דברים ללא עזרתנו.

כל כסף שנכנס צריך להפריש, לא משנה אם מדובר בשכר על עבודה או במתנה, אלא אם כן הוא ניתן לצורך מסויים והנותן מקפיד שאכן הכסף ישמש לאותו צורך. כגון שאדם נותן לך כסף לקנות תכשיט מסויים ואין לו ענין סתם לתת לך כסף, אלא שהוא רוצה שתבחרי את התכשיט בעצמך, באופן זה אין חובת נתינה.

מיני מאכל שגידולם מהארץ ודאי חייבים תרומות ומעשרות: דגן תירוש ויצהר (שמן) מהתורה ושאר מאכלים מדרבנן. אבל כשאת קונה מאכל עם הכשר הוא כבר מעושר ואין צורך להפריש שוב.