חדר צר הפרוץ לחדר רחב אם חייב מזוזה

שלום,
בדירה שאני שוכר, קיימות, מעבר לדלתות החדרים הרגילים כמה "צורות הפתח", שאני מתלבט האם חייבים במזוזה. אנסה לתאר איך הם נראים.
הסלון מורכב מכמה חללים כאשר במעבר בין חלל לחלל גובה התקרה יורד והסלון נעשה צר יותר משני הצדדים, כך שנוצרת מין צורת "ח", אלא שבחלל שאליו נכנסים, הקירות והתקרה הן למעשה המשך ישיר של התקרה הנמוכה וה"מזוזות" של צורת ה"ח". כלומר, יש בעצם שני חללים צמודים, כך שהאחד צר יותר ונמוך יותר מהשני, מה שיוצר מין צורת פתח. האם צורה כזו חייבת במזוזה?

תשובה:

שלום רב

אין צורך במזוזה בפתח שם, כיון שאין ראשי כתלים ואין משקוף יורד, וגם מה שיש מיועד ל"אחזוקי תקרה" ולא לצורת הפתח.

מקורות:

ראה בס' אגורה באהלך פרק כא שדן בזה בהרחבה והכריע כך על פי כתבי הדעת קדושים על יו"ד, וראה עוד חזון איש יו"ד סי' קעא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כב' הרב תודה.
    במבט נוסף בדירה אני רואה שהתיאור שלי לא היה נכון… חלק מהמזוזות הן אכן בליטות צרות מהקיר והקיר בחלל הקטן אינו נמשך מהן. אלא שאכן מה שכתבתי לגבי המשקוף נכון, והתקרה בחלל הקטן היא אכן המשך של המשקוף באותו פתח שנוצר, והתקרה שם היא בדיוק בגובה המשקוף.
    האם עדיין פטור ממזוזה?

  2. אם אותן בליטות הם בעצם עמודים שמחזיקים את התקרה ולא מיועדים לסמן פתח או לתחום את האיזור, זה בכלל "אחזוקי תקרה" ואין חיוב מזוזה. ראה מנחות לג ב.