פניה לביטוח של הרכב כאשר מצד הדין אין נזק

שלום כבוד הרב,
הייתה לי תאונה קטנה עם רכבי, כשבאתי להיכנס לחניה והיה מאחורי רכב ונכנסתי בו. אינני בטוח כלל וכלל שאני דווקא אשם, אמנם לא הסתכלתי אחורה מיד כשהתחלתי לנסוע אך הוא נצמד אלי מדי ולכן ישר איך שהתחלתי ליסוע אחורה נתקעתי בו (זה היה בחניון ובאתי להיכנס לחניה, כך שמצופה ממנו לשמור מרחק סביר). ואני רוצה לשאול כמה שאלות למעשה, גם על הצד שאני אשם:

1. הנזק הוא פעוט, והוא איננו מוריד מהערך של רכב כזה (רכב לא חדש שהמחירון שלו לא יורד בגלל כל דפיקה קטנה) ובד"כ לא הולכים לתקן מכה כזו. הבנתי שהלכתית אינני חייב בתשלומים. אם הניזק תובע אותי דרך חברת הביטוח ומחייבים אותי לשלם, האם יש בכך גזל?

2. במידה ואכן אינני חייב לשלם הלכתית, האם מותר לי "לעשות בעיות" בבית משפט. למשל, לטעון שלא יכול להיות שזו הפגיעה מרכבי, או שיוכיח שפגיעה זו לא הייתה לו לפני כן וכד'.

3. אם הניזק מוכן לעשות טיפול רק במוסך ספציפי (שיש לו קשר חברי אליו), האם מוטלת עליי עדיין חובה לשלם (במידה ואני חייב) או שאני יכול להתנער מהתשלום כי הוא מעמיד תנאים לא הוגנים?

4. התאונה קרתה עם רכב של אדם אחר, ואם אמצא אשם אז הביטוח לשנים הבאות יעלה לו יותר כסף. האם עליי לשלם לו על התייקרות זו? (סוף סןף הוא נתן לי את הרכב על דעת זה).

תודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

1. אסור לו לפנות לביטוח, במידה ועל פי הלכה אין לו שום נזק.

2. אל תשקר ואל תגלה את האמת לטובתו מיוזמתך.

3. במידה ויש נזק העומד לתיקון, אתה חייב לשלם לפי המחיר במוסך אמין ואחראי הזול ביותר.

4. כן. תהיה חייב לשלם.

מקורות:

1. עיין מה שכתבנו כאן. במקרה זה שבפועל אין שום נזק ולא הפסד נראה שאין היתר והרי זה כאילו קיבל הלוקח מהמחזיק מעותיו ואף על פי כן תובע את הגוי כדי להוציא את הקרקע.

4. עיין בנתיבות סי' עב ס"ק כד.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. לגבי סעיף 2 בתשובת הרב, כיצד יעשה? הרי הדיין או השופט שואלים אותו במפורש.

    שאלה נוספת – האם מותר לנתבע, בבית דין (לא בערכאות), לומר שאינו חפץ להשיב?

  2. ניתן להשתמט בטענת מהיכן לי לדעת מבלי לענות על עצם השאלה ומבלי לשקר ולומר לא יודע.
    חייבים להשיב על כל שאלה.

  3. הרב, מדוע צריך לשלם את עליית מחיר הביטוח? הרי זו גרמא.
    כמו"כ אם הניזק לא מוכן לבוא למוסך אחר ע"מ להעריך את הנזק והתיקון- האם המזיק פטור מלשלם או שעליו "לרדוף" אחרי הניזק?

    תודה.

  4. אדם ששואל רכב מתחייב על כל נזק שייגרם למשאיל אם הוא יעשה תאונה.
    המזיק אינו חייב לרדוף אחר הניזוק אלא לומר לו שהוא מוכן לשלם לפי מחיר של מוסך פלוני.

  5. כבוד הרב מדוע אסור לענות "לא יודע"? הרי באמת אינני יכול לדעת בוודאות.

    ועוד, מדוע אסור לשקר? הרי זה כמו גזלן שמנסה לקחת כסף שלא מגיע לו וממילא אני לא חייב לומר לו היכן הארנק וכד'..

  6. מחילה כבוד הרב, בספר "ניב שפתיים" בכלל ד הלכה ב מתייחס למקרה זה בדיוק וכותב שמותר במציאות כזו לשקר בערכאות על מנת להעמיד את דין התורה!