מתן בסתר – מותר לשנות לתלמיד חכם אחר?

בס"ד

נהגתי במשך כשנה וחצי לתמוך בסתר בסכום חודשי, בתלמיד חכם נשוי ובעל ילדים. אני לא מכירו והוא לא מכיר אותי, בחגי תשרי ובניסן הייתי מגדיל את התמיכה בצורה משמעותית. אגב, אני לא יודע אם אני התומך היחיד בו.
מזה מספר חודשים ,לאור עניינים אישיים, לא נזדמן לי לתת לו את התמיכה החודשית ובקושי הספקתי לתת לחגי תשרי תשע"ו.
אחד המתפללים לחש לי שיש אברך בעל משפחה שמצבו דחוק במיוחד .
א. האם אני חייב להמשיך בתמיכתו של האברך הוותיק או שאפשר לעבור לזה הדחוק ?
ב. האם אותם כספיי החודשים שהיו מיועדים לאותו ת"ח ותיק אפשר לתיתם לזה הדחוק או לתת אותם בקרוב לותיק ולסגור עניין ?
ג. צריך לקביעות זאת התרת נדרים ?

תשובה:

שלום רב

ראשית אני רוצה להביע את התפעלותי ממעשיך! זו הצדקה הנפלאה ביותר!

לא נראה לי שיש צורך בהתרת נדרים, אני מניח שמראש לא היתה לך כוונה להמשיך כך בתמידות ולהתחייב על כך. אינני מבין מדוע אתה חושב שהתלמיד חכם השני עדיף על הראשון, אבל אם כך נראה לך אתה רשאי לשנות. לא הבנתי מה כוונתך הכסף של החודשים שהיו מיועדים וכו'… אם זה כסף שכבר הפרשת לצורך הראשון או אפילו החלטת בלב לתתם לו, אין לשנות [נדרי צדקה לחלק מהפוסקים גם בלב יש בהם כדי לחייב], אך אם אתה סבור שכרגע אתה חייב להפריש עבורו, כאמור אין חיוב כזה.

תזכה למצוות.