ניתן לזכות אדם אחר במצוה המתקיימת על ידי?

בס"ד

שלום רב

אני בעל תשובה ואבי מורי אינו שומר תורה ומצוות.אנו כמובן ממשיכים לשמור על קשר טוב ביננו , אבי מידי פעם נותן לי כסף ולפעמים נותן יותר מידי אני מטעם הכרת הטוב מאד רוצה לתת חלק מהכסף לתלמידי חכמים לצדקה או מעשרות אבל רוצה שהמצווה תהיה ממש לזכותו כאילו הוא בעצמו עשה זאת (אני אומר זאת כי הוא בעצמו לא היה נותן מעצמו לתלמוד תורה כי הוא לא מאמין בזה לצערי ) האם זה בכלל אפשרי האם אני יכול לזכות אדם במצווה כאילו הוא עצמו עשה זאת באופן ישיר ?

בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

הטוב ביותר שתאמר לו שאתה נותן חלק מהכסף לעניין עבורו, ובכסף הזה לא תזכה אתה אלא תתן אותו בעצם בשליחותו ובהסכמתו, אין צורך להדגיש את היות אותם עניים גם תלמידי חכמים, זה יזקף לזכותו מאליו, ואני מניח שנתינה לעניים גם הוא מבין שזה דבר בעל ערך ויתרצה לכך.

אם הוא אינו מעוניין במצוה גם ניתן לעשותה לזכותו אבל זה כבר במעלה פחותה, כמו לימוד לעילוי נשמה וכדומה, שודאי עיקר המצוה היא של מקיימה אלא שיש זכות לזה שמייחדים אותה עבורו בכך שהוא גורם לקיומה של המצוה.

בהצלחה רבה וכל הכבוד!