להשתמש בגמ' שהשאיר אברך שלמד בכולל לפני שנים רבות

לכבוד הרבנים שלום רב,

ברצוני לשאול לגבי גמרא שהיתה שייכת לאברך כולל ולאחר שהכולל נסגר עברו כל ספריו לכולל אחר למשמרת עם היתר להשתמש בספרים. שאלתי היא מה הדין לגבי הגמרא הפרטית של אותו אברך האם מותר להשתמש בה? יצויין שאותו אברך עזב לפני שנים רבות את העיר וספק רב אם הוא מודע לכך שישנה גמרא שלו בכולל הנוכחי.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מותר להשתמש.

מקורות:

אבידה שעברו עליה שנים רבות, ודאי התייאשו הבעלים ומותרת, גם אם יש בה סימן. עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף א. בנוסף לכך, מסתבר שיש בזה סברא שניחא ליה לאיניש למיעבד מצוה בממוניה, כאשר אינו מפסיד מכך כלום, שהרי לעולם לא יחזור לקחת את הגמרא.