נדר צדקה בטעות

אשה שנדרה 1000 ש"ח לבית הכנסת עבור קניית ספסל למקום מסוים. הגבאי הלך וקנה אבל התברר שמספיק 500 ש"ח. האם תצטרך להשלים את הסכום לצדקה ? ואם כן, האם חייבת דווקא לתת לאותו בית הכנסת. או שיכולה לתת לכל צדקה אחרת ?

תשובה:

שלום רב

מסתבר שאם יש אומדנא ברורה שנתנה דוקא למטרה זו, ולא כנתינה כללית לבית הכנסת, נחשב הדבר כנדר בטעות ואינה צריכה לתת אלא 500 ש"ח בלבד. ואם היתה זו נתינה כללית, אף שהתעוררה לכך מחמת הצורך בספסל, יש לתת את כל הסכום לבית הכנסת. יש מקום להניח שהיתה זו נתינה כללית, שאם לא כן אינני מבין מדוע קצבה סכום למתנה עוד לפני ששמעה כמה עולה כזה ספסל?

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כפי שכתבתי, אם באמת היתה כאן טעות ממש, חשבו שזה עולה כך וזה עולה אחרת ואין כוונה לתרומה כללית, לא צריכה לשלם ולא צריכה התרה, אין כאן נדר, זו טעות, אבל אם יש כאן כוונה כללית ומצוי שזה כך, כי אף פעם בית כנסת לא מוכר מקומות לפי העלות אלא זה אופן להכניס כסף לקופת בית הכסנץ אז כמובן יש לשלם הכל, בקיצור לפי הענין. עד כמה שה טעות גם התרה לא צריך.