כלי החמץ בפסח / עשיית יין מצימוקים

שלום הרב:
1)האם אפשר להשאיר את המיקסר על השיש מפני שאין לנו מקום לשים אותו והוא כבד האם אפשר לכסות ולרשום עליו חמץ?

2) בדין ברכת פרי הגפן (על פי מרן)
אם לקחתי צימוקים והרתחתי אותם עם מים וסוכר ולאחר מכן סיננתי את המים מהצימוקים מה ברכתם? שהכל או הגפן

תשובה:

שלום רב

1. אם ניקיתם אותו היטב, ניתן לכסות בנייר כסף ולכתוב עליו חמץ. רצוי להכליל כלים בכאלו במכירת החמץ, וממילא לכתוב עליו מכור לגוי.

2. הכלל הוא כך: כדי לברך הגפן יש לקחת צימוקים שיש בהם לחלוחית ולא יבשים ממש, לשים רבע מהכמות צימוקים ושלושה רבעים מים, לדרוך מעט קודם את הצימוקים שיהיו מרוסקים קצת, להשרותם יחד שלוש יממות או לבשל אותם יחד היטב, לסנן את הצימוקים מהמשקה. באופן זה ברכתו הגפן לכולי עלמא. ראה שו"ע סי' רב סעי' יא, ומשנה ברורה בסי' רד ס"ק לב ובסי' רעב ס"ק טו על פי המגן אברהם והט"ז שם, וראה שער הציון שם ס"ק כג שטוב לסוחטן ממש במים, על הדעות השונות בדבר כמות הצימוקים שיש לתת ראה מנחת שבת סי' עז בהרחבה וכאן נקטנו כדעת המחמירים וכפי הוראתו שם, למרות שהקל בזה בשעת הדחק שיהיו שישית מהכמות, כדעת הקיצור שו"ע ודרך החיים. על כך שהסוכר אינו מגרע, ראה ארץ צבי ח"א סי' נז.