היוצא מביתו לכל החג אם יכול להפטר מהבדיקה במכירת י"ג?

ברצוני לעזוב את הדירה לפסח אך אני מעוניין להשאר בה בערב פסח
1 האם במקרה שני מוכר את הדירה בי"ג אני צריך לעזוב את הבית לפני השקיעה
2 האם אני יכול למכור במכירת י"ג רק חלקים מהבית לדוגמא ארונות ועוד דברים המקשים על הבדיקה כך שישאר לי לבדוק את הקל ואוכל להשאר בבית, בהנחה שאם מכרתי ביג עלי לעזוב את הבית
3 האם נכון שאם לא בדקתי עלי לעזוב את הבית אחר זמן איסור חמץ בלי כל קשר למכירה

תשובה:

שלום רב

יש שהחמירו לעזוב את הדירה בהגיע זמן המכירה כדי שלא תראה כ"חוכא ואיטלולא" – צחוק, אולם מעיקר הדין אין בכך חיוב, בחוזה המכירה נאמר שיהודי יכול לקחת ולהשתמש אפילו בחמץ עצמו וזה אינו מבטל את המכירה למפרע.

בודאי ניתן למכור ארונות במכירת י"ג, ורבים עושים כך כדי שלא להתחייב בבדיקתם, אגב גם מה שנמכר במכירת י"ד נחלקו בו הפוסקים אם הוא חייב בדיקה, כמובא במשנה ברורה בסו"ס תלו.

מי שיוצא מביתו לכל ימי החג ומוכר את כולה במכירת י"ג, כדי שישייר לעצמו ארבע אמות שאותם לא ימכור, שכן לדעת חלק מהפוסקים אי אפשר להבטל ממצות הבדיקה לגמרי ואם אינו מתחיי ב בבדיקת המקום בו הוא מתארח, למרות שמכר את ביתו כבר בי"ג עליו לבדוק את כולו, אלא אם כן יצא ממנו לפני ראש חודש. ראה בשו"ע שם.

חג שמח!