מה עדיף שמונה עשרה או ברכות קריאת שמע?

לכבוד הרבנים
מה הדין מי שקם מאוחר (10 דקות לפני סוף זמן תפילה)ויש לו זמן או לומר ברכות ק"ש ואח"כ יתפלל עמידה אבל אחרי זמן תפילה או שעדיף שיתפלל עמידה וברכות ק"ש לא יאמר בכלל והאם יכול להתפלל הביננו כשאפשר (אם אפשר בקשה לכתוב מקורות) תודה רבה וישר כוח

תשובה:

שלום רב

ראשית חשוב לציין שאדם זה הפסיד זמן קריאת שמע שחיובה מן התורה וביטל מצות עשה!

לכאורה נראה פשוט שיש לו להתפלל קודם ברכות קריאת שמע ואת תפילת העמידה לאחר זמנה, וזאת משתי סיבות, 1. כיון שבשניהם הוא מחוייב בשווה אין סיבה להעדיף את תפילת שמונה עשרה ובפרט שעל ידי כך הוא סומך גאולה לתפילה. 2. תפילת שמונה עשרה ניתן לומר גם לאחר זמנה, אלא שלא מקבלים על זה שכר כתפילת שחרית אלא שכר תפילה בעלמא, משא"כ לגבי ברכות קריאת שמע שלדעת הרבה פוסקים שוב לא יוכל לאומרן. תפילת הביננו אין לומר, היא נתקנה רק לשעה שאדם מנוע מלהתפלל מחמת צרה או חולי. ובזמנינו נהגו אפילו בעת צרה לא לומר תפילה זו כמובא במשנה ברורה בתחילת סי' קי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום הרב.
    רציתי לשאול בהמשך לשאלה ולמקרה שצויין- אם ע"י אמירת פסוקי דזמרה (בדילוג כמובן),יעבור זמן תפילה, ואז גם ברכות ק"ש לא יוכל לומר, האם במקרה כזה יכול להתחיל תפילה ללא פסוקי דזמרה, אלא מיד מברכות ק"ש כדי להספיק?
    תודה רבה.