לוקח הלוואה מבנק בריבית לצורך פרויקט של אביו

אבי בעיצומו של פרויקט בניה ולשם כך זקוק הוא להלוואות זמניות האם אני יכול לקחת הלוואה מהבנק שלי עבורו, אם נחתום על היתר עיסקא יהיה מותר? חשוב לי להדגיש שלי גם יש חלק באחת מן הדירות שבפרויקט, האם אנחנו נעשים שותפים ואז יהיה מותר?

תשובה:

שלום רב,

אם ההלוואה היא מבנק בארץ ישראל, מספיק לסכם שההסכם בין שניכם הוא כפי ההיתר עיסקא שיש בינך לבנק. אם ההלוואה היא מבנק של גויים יש לחתום על היתר עיסקא.

מקורות:

בהלוואה בהיתר עיסקא, דעת הט"ז ביו"ד סי' קע סק"ג שגם מבלי לסכם הרי זה לפי היתר עיסקא. ואף על פי כן עדיף לסכם במפורש.

בהלוואה מגוי מבואר שם בט"ז שאסור, גם אם הלווה מן הגוי שותף. ולכן יש צורך בהיתר עיסקא מפורש.