לווה שרוצה לתת צדקה כהוקרה למלווה

לכבוד הרבנים שלום רב.
ברצוני לשאול האם מותר לתת הלואה נאמר 2000ש\"ח והמחזיר רוצה לתת בגמר הפירעון 500 ש\"ח לצדקה תוספת על ה2000ש\"ח כאות תודה. האם יש כאן חשש ריבית?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אסור למלווה לבקש מהלווה לתת לצדקה, או להלוות לו רק אם הוא נתן צדקה. וכן אסור ללווה לתת למלווה תוספת כסף כצדקה, או לתת לו את הזכות של התרומה לצדקה. אבל, אם הלווה רוצה לתרום מעצמו לצדקה שלא קשורה למלווה בשום דרך, אין בכך שום בעיה. אדרבה, שיתרום לצדקה כמה שיותר.

מקורות:

עיין שו"ע יו"ד סי' קס סעיף יד לעניין תנאי שהלווה יתרום לצדקה. גם כל טובת הנאה שיש למלווה אסור, עיין שם סעיפים י-יא.