אדם שעוזב דירה שכורה האם מותר לו להסיר את המזוזות

שלום,
אני שוכר בדירה חדשה, קניתי מזוזות, כתב ב"י. עכשיו אנחנו עוברים לדירה אחרת.
בדירה השנייה הכתב הוא אריז"ל.
שאלה ראשונה זה האם להחליף את המזוזות שלי עם המזוזות שבדירה השנייה או להשאיר את המזוזות כמו שהם. (לדירה הראשונה נכנס יהודי).
שאלה שנייה היא האם השוכר החדש מחוייב לשלם לי או לא.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ראשית שיהיה יישוב טוב וכל הברכות.

א. אתה רשאי בהחלט להחליף את המזוזות.

ב. אתה רשאי לתבוע מהשוכר הבא את דמי המזוזות, במקרה שהוא מסרב לשלם נחלקו הדעות אם מותר להסירן וכדאי להחמיר.

מקורות:

ב. על דעת המתירים להסיר את המזוזה כשבעל הבית אינו מסכים לשלם עבורה, ראה ברכי יוסף שם וכן נראה בשו"ת אגרות משה ח"ד סי' מד. אולם, בס' ערוך השולחן סי' רצג אוסר להסירה אף באופן זה, וראה שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' קס שבמקום שיש הפסד מרובה [כמה מזוזות ששווין רב ובאדם שאין לו ממון] יש לסמוך על המקילים. אולם, בס' תשובות והנהגות ח"א סי' תרמט כתב להחמיר, כיון שהסרת המזוזות יש בה סכנה, ו"חמירא סכנתא מאיסורא".

ראה כאן עצות נוספות מה לעשות עם המזוזות כשעוזבים דירה.