תשלומי איזון כאשר אחד בונה על הקרקע המשותפץ והשני באוויר

האם תוספת בניה בקומת קרקע נחשבת לשימוש כפול בשטח משותף גם מהצד וגם מהקרקע לעומת קומה א שלוקח מהשטח המשותף רק מהצד ואם כן האם צריך לפצות את השכנים . מדובר בבנין 3 קומות שכל השכנים הוסיפו שטח שווה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם שטח הדירה שווה, כולם משתמשים אותו דבר ובעל קומת קרקע אינו חייב לפצות את שאר השכנים. אבל, יש לחלק את עלויות הבנייה בשווה ולא שהתחתון ירוויח מכך שיש לו כבר ריצפה.

מקורות:

בימי חז"ל היה השימוש של קומת קרקע שווה יותר מאשר הקומה העליונה (עיין שו"ע חו"מ סי' קסד סעיף ה ובסמ"ע שם). אבל, בזמנינו שבניינים רבי קומות חזקים מספיק, אין הבדל בשווי.