חולה הנזקק לחיתול ואינו שולט על צרכיו דינו בתפילה ותפילין

עקב אי שליטה בסוגרים האחוריים לאחר ניתוח שעברתי לכריתת גידול אני נזקק לטיטול עשרים וארבע שעות .
השאלה האם אני יכול להתפלל לומר שם השם ללמוד להניח תפילין וכדומה בכל דבר שבקדושה והאם יש נפקא מינה בין אופן שבו אני מריח רע רע ואחרים לא לבין שגם אני לא מ ריח רח רע.

תשובה:

שלום רב

צואה במקומה בפי הטבעת אכן אוסרת להתפלל ולומר דבר שבקדושה, אבל, ההוראה לחולים במצבך, היא שאם לפני התפילה החיתול הוחלף וכרגע לא ידוע על ליכלוך ספציפי, מותר להתפלל ללא חשש כיון שהוא מכוסה ואין ריח רע נודף ממנו. לגבי צואה מכוסה על הגוף שלא בפי הטבעת [לא שכיח] ודאי אין מקום להחמיר כמבואר בשו"ע סי' עו. דינים אלו אמורים גם לגבי הנחת תפילין, אלא שיש להניח לזמן קצר.

רפואה שלמה ובשורות טובות

מקורות:

ראה מנחת יצחק ח"ח סי' ט, הליכות שלמה פ"כ הערה 52, אור לציון ח"ה פ"ו אות טו, ובפרט שיש רבים הסוברים שאיסור אמירת דברי קדושה כשיש צואה בפי הטבעת אינו אלא מדרבנן, וממילא בכל מקרה של ספק ניתן לומר שספק דרבנן להקל.