כפרה על גזל

שלום כבוד הרבנים

רציתי לשאול אתכם אם אני אתרום לבית הכנסת כסף זה יכפר לי על גזלות שגזלתי אנשים גם במזיד או רק אנשים שגזלתי אותם בשוגג ואם זה מכפר גם על גזלות שגזלתי אנשים במזיד האם זה רק אנשים שאני לא מכיר או גם אנשים שאני מכיר ורואה ביום יום.

תודה

תשובה:

שלום רב,

אם זוכרים ממי גזלו, או שניתן לברר, אין כפרה עד שמחזירים את הגזילה לנגזל עצמו. אם לא ניתן לברר, יש אפשרות לתרום למקום שיש סיכוי שהנגזל ייהנה ממנו, כגון: יד שרה, עזרה למרפא, או הכותל המערבי.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שסו סעיף ב.