גנב ממכולת בהיותו ילד והמכולת נסגרה

שלום כבוד הרב !
פעם שהיינו קטנים אני ואחי היינו נכנסים למכולת ולוקחים ממתקי גומי (האלו ששוקלים) לוקחים חופן שמים בכיס והולכים… אולי עשינו את זה פעם אחת או כמה פעמים אני לא ממש זוכרת…. והבעל המכולת לא היה רואה אז מה עלינו לעשות? המכולת נסגרה/עברה למקום אחר… ואני לא זוכרת את בעל המכולת ואיפה הוא גר מה אני צריכה לעשות?

תשובה:

שלום רב,

אם אז הייתם לפני גיל מצוות, אינכם חייבים לטורח ולהשיג את בעל המכולת.

מקורות:

נחלקו הפוסקים אם קטן שגנב אוכל ונהנה חייב לשלם כשיגדיל, ואם כן הקטן יכול לטעון 'קים לי' ופטור מספק. יש סוברים שיש חיוב לצאת ידי שמים, אבל ודאי שאין חיוב לטרוח להשיג את הנגזל, אלא אם כן מדובר בגזילה שחייב להשיב מן התורה, כל שכן שאין חיוב לעשות צרכי רבים. לעיון בדעת הפוסקים בקטן שגנב עיין במאמר כאן.