מתי עושים פרוזבול?

שלום וברכה,
יש לי גמ"ח גדול של הלוואות (בסביבות ה100,000) וכל הכסף צריך לחזור בשנה הבאה, שבינתיים עובר ראש השנה ונכנסת אלינו שנת שמיטה. איך אני עושה פרוזבול? מה הדינים בזה? כמובן שאיני יכול להרשות לעצמי "להשמיט" כזה סכום….

תשובה:

שלום רב

ראשית חשוב לומר, שלדעת רוב הפוסקים השביעית אינה משמטת אלא בסופה, כלומר בכניסת השמיטה לא נשמטים החובות אלא להיפך בסיומה של שנת השמיטה. אמת, שלחומרא נהגו רבים לעשות פרוזבול גם השנה לחשוש לדעת הסוברים שהשביעית משמטת בתחילתה. כמו כן, חובות שלא הגיע זמן פרעונם עד השעה שחלה בה שמיטת כספים לא ישמטו מחמתה. הרחבה על כך ראה כאן. נוסח שטר הפרוזבול יתפרסם באתר אי"ה לקראת ראש השנה, ונשתדל לבצעו דרך האינטרנט בבית הדין נתיבות חיים.