מתנות שניתנו לחיילים, האם ניתן לקחת כמויות גדולות?

שלום לרבנים וישר כוח רציתי לדעת מה יעשה חייל שהוגש לבסיס שלו ממתקים וחולצות וכול מיני דברים ויודע שאם ישאר שם יגנבו את זה האם מותר לו לקחת את זה ראשון ולתת לילדיו? למרות שזה כמויות גדולות? תודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

אם מדובר בממתקים שאזרחים שלחו וידוע שייגנבו, מותר לתת לילדים.

אם מדובר ברכוש של המדינה, אסור לתת לילדים, אלא רק כאשר הגנבים נמצאים כבר ועומדים לגנוב ברגעים הבאים.

דבר קטן מותר לתת לילדים ברשות המפקד, או בעל סמכות אחרת.

מקורות:

אם אזרחים שולחים, הרי זה יוצא משליטתם מיד, וכבר אז הם מתייאשים על הספק, מחמת שאינם יודעים אם הם יגיעו ואם ייעשה בהם שימוש או ייזרקו, ומוכנים שחייל ייתן אותם לילדיו אם בין כך הם ייגנבו. אבל, ברכוש של צה"ל, הרי זה בשליטת הצבא כל הזמן ורק במקרה שהגנבים כבר מופיעים, הרי זה בגדר מציל מן הלסטים. עיין בשו"ע חו"מ סי' שסח.

על דבר קטן יש סמכות לממונה להחליט לתת, גם אם מלכתחילה זה היה מיועד לצורך אחר.