האם מותר לקבוע את המזוזה בחלק הפנימי בגלל האנטשמיות?

שלום כבוד הרב,
אנו חיים באירופה וחוששים מאנטישמיות. רצינו לדעת אם ניתן להעתיק את המזוזה מהמשקוף החיצוני של דלת הכניסה למשקוף הפנימי. משמע, שהמזוזה הינה אחרי דלת הכניסה ובתוך הבית.

תשובה:

שלום רב,

בדיעבד אפשר להניח את המזוזה אחרי דלת הכניסה – בתוך הבית.

מקורות:

ראה ברמ"א (יו"ד סי' רפט סעי' ב'): "איזהו מקום קביעתה, בתוך חלל של פתח, בטפח הסמוך לחוץ. רמא: ואם שינה, אינו מעכב, ובלבד שיניחנה במזוזה עצמה (טור)". וכתב על כך הש"ך בס"ק ג': "ואם שינה אינו מעכב – ואפילו הניחה אחורי הדלת כשרה בדיעבד כן משמע בטור וכן נראה דעת הרב. אבל דעת הנ"י והרמב"ם נראה דפסולה וכ"פ הב"י וכ"כ העט"ז הלכך יש לחזור ולתקנו כהוגן. ובס' מעדני מלך ד' ע"ו סוף ע"א כתב דהנהו בתים הפתוחים לרחוב העובדי כוכבים ומניחים מפני כן המזוזות אחורי הדלת דיש להם על מה שיסמוכו על דברי הטור והרב". וראה עוד בספר חובת הדר פרק ח' חלק ג' הערה ד', ובפרק ט' הערה כב).