הסתכלות בנשים / מה תפקידנו בעולם הזה?

כבוד הרב שלום,
פעם שמעתי הרצאות על שמירת העיניים והברית והבנתי
מהם שיש איסור גורף להסתכל על נשים, ביררתי את
העניין יותר והתברר לי שמותר לראות אבל לא להסתכל
שיש צורך, הכוונה שלי היא בעיקר ענייני פרנסה, רוב
הרבנים אומרים כך שמותר לראות וכשיש אישה לא
צנועה אסור אפילו לראות, לא ברור לי מה ההגדרה
של אישה לא צנועה, האם כל חילוניה היא לא צנועה,
או גם חילונית שמתלבשת בצניעות מינימאלית נכנסת
להגדרה של צנועה, יש לי טרוניה על הקדוש ברוך
הוא, למה הוא שם אותנו ובמיוחד אותי בדור כל כך
פרוץ

תשובה:

שלום רב

תרשה לי להתחיל מהסוף…

כתבת שיש לך טרוניה על הקב"ה… צריך לדעת שכל אדם יש לו תפקיד בעולם, המיועד לו מששת ימי בראשית, שהוא ורק הוא צריך ומסוגל לעמוד בו, ועל ידי כך להשלים את חלקו בתיקון העולם ובהבאתו לתכליתו הטובה. לצורך מילוי תפקידו זה אדם מקבל נתונים גופניים שכליים סביבתיים וכו', ואין אדם דומה לזולתו. עליך להיות שמח ומאושר שזכית לדעת שיש אלוקים בעולם ושהוא דורש מאיתנו משהו, ושאם חלק מתפקידנו זה לקדש את שמו בתוך העולם הפרוץ הזה שנקלענו אליו, סימן שזה תפקידנו ונעמוד בו בעז"ה במלוא העוצמה הראויה.

לעצם שאלתך, אכן יש הבדל בין הסתכלות ממש שהיא בהתבוננות לראייה אגבית תוך כדי עיסוק בדבר אחר, התבוננות כדי להנות ממנה אסורה אסורה גם באשה צנועה ממש, ראייה בעלמא אסורה רק באשה שאינה צנועה, לצורך זה, כל גילוי מעל המרפק ביד, ומעל הברך ברגל [ויש מחמירים גם למטה מזה] או מחשוף, אסור אפילו בראייה סתמית.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' עה. וראה עוד כאן.