בעל זכויות בהקלטות של שיעורים מונע מלפרסם אותם באתרי אינטרנט

שלום לכבוד הרבנים שליט"א,
יש לי קבצי שמע (הקלטות אישיות שלי) שאני מעוניין לפרסם באינטרנט לזיכוי הרבים, אבל אני רוצה לשמור אצלי את זכויות הפרסום שלהם. דהיינו, אני רוצה לאפשר לכל מי שרוצה לשמור אצלו את הקבצים ולהשתמש בהם כרצונו, אבל לאסור להציב אותם באתר האינטרנט שלו. ואם הוא רוצה לפרסם אותם, שיציב קישור לאתר שלי.
האם יש לדרישה זו עיגון בהלכה? ובמידה ומישהו יעבור על זה ויפרסם את הקבצים באתר שלו, האם תהיה לי עילה לתבוע אותו לדין תורה?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

ברור שיש יסוד הלכתי לדרישה כזאת. אבל, עם זאת, אין דעה אחידה בקרב הדיינים בנושא של זכויות יוצרים, בגלל שמדובר בבעיה חדשה שהתעוררה בדור האחרון. וכיון שבדין תורה הנתבע יכול לברור באיזה בית דין לדון, יכול נתבע מתוחכם למצוא בית דין שיפסוק לטובתו.

לגבי מקרה זה, אני מבין שאין פוטנציאל לרווחים כספיים משמעותיים. ולכן אני מניח שאף אחד לא יציב אותם באתר אינטרנט אחר ללא רשותך, ולו מחשש קל שמא ייתבע בפיצויים ללא נזק כפי החוק.

מקורות:

לעניין שימוש בהקלטת שיעור ללא רשות עיין בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' מ אות יט. ועיין עוד בעלון המשפט גליון 39 בספר עמק המשפט ח"ד ובספר משנת זכויות היוצר.