להסכים למינוי אפוטרופוסית בבית משפט לאדם שאינו מתקשר

ב"ה במחילה זה דחוף
פנה אליי מרכז תיק מינוי אפוטרופוס שהוא צריך להגיש לבית משפט ומבקש עד יום שלישי תשובה ממני.
מדובר באימי ואבי, אבי לא מתקשר ונמצא בשיקום, אימי עדיין מתפקדת ובדעה צלולה. איך אני צריך להתייחס למינוי אפוטרופוס כאשר הפניה היא שאימי ואחת מאחיותיי רוצים להיות אפוטרופוס.
האם זה על פי דין תורה ומה ההשלכות?
מאד מבקש שתאירו לי את הדרך איך אתייחס כי ביקשו את הסכמתי ואני מעוניין לנהוג על פי התורה תבורכו מפי עליון
חודש טוב עליכם ועל ישראל תודה

תשובה:

שלום רב,

אפוטרופסות היא מינוי המצריכה אימון רב, שהאפוטרופוסים יפעלו לטובת אביך תוך הפעלת שיקול דעת ענייני בלבד ולא לפי שיקולים אישיים.

לגבי ההלכה, לא ברור אם המינוי של בית משפט יהיה תקף אף לפי ההלכה. אבל גם אם המינוי לא תקף אין בכך איסור והנך רשאי לתת את הסכמתך למינוי. על פי ההלכה מינוי של אפוטרופוס צריך להיות על פי בית דין, ובית הדין אינו ממנה אישה לתפקיד זה.

מקורות:

הדין שאין ממנים אישה הוא בשו"ע חו"מ סי' רצ סעיף ב. אבל האחריות את מי למנות מוטלת על בית דין ולא על כל יחיד, ומשום כך אין איסור על יחיד להסכים למינוי אישה. מותר למנות קרוב לתפקיד זה.

דין מינוי אפוטרופוס לאדם שאינו מתקשר הוא שם סעיף כז.