כיצד לשום נזק

שלום לרב,

שתי שאלות

א. אדם שהזיק לשני, האם מודדים את הנזק לפי כמה שהוא קנה את המוצר או לפי כמה שאני יכול להשיב לו המוצר? למשל הוא קנה את המוצר ב500 שקלים ואני מראה לו שבחנות אחרת עכשיו אני יכול לקנות אותה ב300 שקלים, כמה עליי לשלם?

ב. באותו ציור הנ"ל האם אני יכול לתת לו 300 שקל ושהוא יקנה, או שאני צריך לקנות ולהביא לו דווקא המוצר שהזקתי?

ישר כח לרב

תשובה:

שלום רב,

מזיק חייב לשלם את ההפרש שבין שווי החפץ לפני הנזק לבין שוויו לאחר הנזק. כמובן שחפץ משומש שווה פחות. שווי נמדד באיזה מחיר החפץ היה נמכר במקום מגוריו של הניזוקאת הנזק ניתן לשלם בכסף ואין חובה לקנות את החפץ. אבל ניתן לקנות את החפץ במקום זול כדי לחסוך, משום שמצד הדין מזיק יכול לשלם גם בשווה-כסף ולא רק בכסף.

מקורות:

דין שומת נזק הוא בשו"ע חו"מ סי' שפז. הדין שניתן לשלם בשווה-כסף הוא בסי' תיט סעיף א.