אם האב חייב לשלם דמי שדכנות כאשר הוא לא היה מעורב בשידוך

הורים פרודים שהאם עשתה שידוך לבת בלי ידיעת הבעל ורק נודע לו אחרי שנגמר והוזמן לאירוסין והיה בחתונה האם האב פטור מלשלם דמי שידוך כיון שהיה בלי ידיעתו כלל או בכל זאת חייב?

תשובה:

לכאורה האב פטור מלשלם לשדכן. עם זאת, ברור שהוא מקיים מצווה בתשלום שכר לשדכן לסייע לבתו להתחתן.

מקורות:

בשו"ת אבני נזר חו"מ סי' לו כתב שעיקר חיוב דמי שדכנות הוא על החתן והכלה, אלא שההורים משלמים עבורם. לפי דבריו אין הכרח שההורים חייבים לשלם. בספר ערך ש"י חו"מ סוף סי' קפה כתב שיש חיוב על האב לשלם מכיון שהשדכן עובד על דעת להשתלם ממנו כנהוג. אבל במקרה זה, גם אם בדיעבד האב מרוצה שבתו מצאה שידוך הגון, מכל מקום לא נראה שהשדכן עבד על דעת לקבל שכר מהאב. אם השדכן אכן היה מצפה לקבל תשלום ממנו הוא היה מערב אותו גם אם יש חשש שהוא יבטל את השידוך, שהרי גם הוא הבין שמבלי לערב את האב אין סיכוי גדול שישלם, והשדכן הרי לא עובד בחינם.

יש מצווה על האב לחתן את בתו וכמבואר בגמ' קידושין דף ל ע"ב, אלא שחז"ל לא קבעו שיעור מסוים עד כמה הוא לחייב לשלם, עיין שו"ע אבן העזר סי' קיג.