אין חשש ריבית כאשר נותנים לגננת מתנה יחד עם התשלום

שלום לכב' הרב,
האם כאשר אני משלמת לגננת ששמרה על ביתי במשך השנה ורוצה להוסיף לתשלום זה מתנה כאות הוקרה על עבודתה המסורה, ואני מביאה לה את התשלום יחד עם המתנה, יש בזה בעיה של ריבית?

תשובה:

לא, אין שום בעיה של ריבית.

מקורות:

אם משלמים בסוף החודש, מעולם לא הייתה הלוואה, כיון שלא היה חוב לפני כן. גם אם משלמים באיחור קל, מכל מקום כולם מבינים שהמתנה אינה בשביל המתנת מעות, אלא כאות הוקרה. ובכל מקרה אין איסור להוסיף בשעת פרעון, אלא כאשר החוב הוא דרך הלוואה, אבל אם החוב דרך מקח וממכר (או תשלום עבודה) אין איסור אלא אם מפרשים שהתוספת היא עבור המתנה מעות. עיין רמ"א יו"ד סי' קס סעיף ד וש"ך שם סק"ה.