ריבית בתשלום מראש לפני עליית המע"מ

אם הקונה שילם לפני עליית המע"מ, אך הסחורה תגיע רק אחרי העלייה, האם יש חשש איסור? מחד הקונה יקבל חפץ בשווי יותר ממה ששילם, מאידך המוכר לא הרוויח, וגם הלוקח היה מעדיף לקבל את החפץ מיד בתשלום.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

אין חשש ריבית.

מקורות:

בכל מקרה שהסחורה קיימת בשעת התשלום, אין איסור ריבית אם הקונה מקבל הנחה על הקדמת התשלום, עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף ז. במקרה זה, גם אם הסחורה עדיין לא קיימת, אין איסור, מאחר והקונה גורם שהמוצר יהיה זול יותר גם למוכר, וההנחה היא על כך ולא על הריווח של המתנת מעות. בנוסף לכך, במקרה שהקונה לא הרוויח כלום, שהרי יש לו את הכסף ויכול להשיג במקום אחר באותו מחיר, והמוכר גם לא מפסיד כלום, משמע בגמ' ב"מ דף סה ע"א בטרשא דרב פפא שאין איסור.