חובת הערבים החתומים על שטר חוב של עיסקה

נתתי כסף ליהודי בהיתר עסקה ששנינו חתמנו. וכבטוחה לכסף קיבלתי ממנו שטר חוב על סכום הקרן (שנקנה בדואר) שחתומים עליו 2 ערבים, כמובן שלא קיבלתי חזרה כלום.
מה חובת הערבים פה?
יש לציין שלחייב אין מהיכן לשלם. יש לו חובות מעל ומעבר והדירה שלו ממושכנת.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

לדעת הגר"מ שפרן שליט"א, אם הערבים לא ידעו שמדובר בהיתר עיסקא וסברו שמדובר בהלוואה רגילה, הערבות היא בטעות והערבים פטורים לגמרי. אם הערבים ידעו שמדובר בהיתר עיסקא הרי הם אחראים על הקרן.

יש לציין, שאסור לעשות שטר על הקרן בהיתר עיסקא, משום שקיים חשש שיגבו את הקרן באמצעות השטר גם כאשר הלווה הפסיד ובניגוד לתנאי ההיתר עיסקא. ויש סוברים שבמקרה כזה מפסיד המלווה את הרווחים, גם אם היו.

מקורות:

לעניין ערבים על היתר עיסקא, עיין עלון המשפט גליון 51 עמוד 4.

לעניין חתימת הלווה או הערבים על שטר הלוואה עיין שו" יו"ד סי' קעז סעיף כד ובדגול מרבבה ובפתחי תשובה שם.