שאלות בקשר לריביות של הבנק

1) יש בעיה כל שהיא עם ריבית של כסף שבפיקדון בבנק גדול?
2) ואם הם שיעבדו את הכסף שבפיקדון (משום מה)?
3) בכלל יכולה להיות בעיה הלכתית עם פעילות כל שהיא בבנק?
4)מהי ריבית מדרבנן?
5)צריך לתת מעשרות מהרווחים?

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

1) בהפקדת כסף בבנק אין בעיה של ריבית, אבל יש לדעת שההפקדה היא לפי ההיתר עיסקא שאחד מתנאיו הוא שהמפקיד עלול באופן תאורטי להפסיד חלק מכספו אם הבנק יוכיח שהפסיד באונס.
2) אם שעבדו את הכסף, כנראה שעשו כן כדי לאפשר ללקוח אשראי יותר גדול. יש בכך בעיה של ריבית, אבל בנוסחאות ההיתר עיסקא סידרו בעיה זו.
3) כאשר לוקחים הלוואה מהבנק יש בעיות מסוימות אם ההיתר עיסקא יעיל במקרה זה. הציבור נוהג לסמוך על ההיתר עיסקא, אבל מי שיש לו את היכולת ראוי להימנע.
4) ישנם הרבה מקרים. המקרים המפורסמים הם ריבית דרך מקח וממכר ולא דרך הלוואה וכן ריבית שמשולמת לפני ההלוואה או לאחר פרעון ההלוואה ומבלי להתנות על כך מראש.
5) מהריביות יש להפריש מעשר, מהפרשי הצמדה יש סוברים שאין חיוב ויש חולקים.

מקורות:

1,3) עיקרי החששות להסתמך על ההיתר עיסקא של הבנק הם בלקיחת הלוואה מהבנק ולא בהפקדה, כיון שהבנק אכן מרוויח מהכסף. כמו כן, המפקיד שהוא שומר תורה ומצוות יקיים את תנאי ההיתר עיסקא כדין ואינו חשוד לגבות מהבנק במקום שהיה הפסד (בשונה מהבנק אשר כנראה ינסה להתחכם נגד ההיתר עיסקא ולגבות מהלווים גם כשהיה הפסד באמתלאות שונות וכפי שהניסיון הוכיח).
2) יש בכך בעיה של 'הלוויני ואלווך', כדי לפתור בעיה זו כותבים שבמקרה זה יהיה כולו פקדון ולא חצי מלווה וחצי פקדון.
4) עיין שו"ע יו"ד סי' רס.
5) לגבי הפרשי מדד עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ג דין 10.