שימוש בשירים כליווי במצגות לצורך מסחרי

שלום רב,
אם אני עורך ומוכר מצגת לסיום שנת לימודים/מעון/יום הולדת וכד' וברקע מתנגן שיר ליווי. כל ילד מקבל דיסק כזה למזכרת, בתשלום.
האם מבחינה הלכתית צריך לשלם על כך?
כמובן שאת השיר אני קונה, אך כתוב שזה לשימוש פרטי ולא מסחרי.
כפי שראיתי אין כמעט אדם שמקפיד על כך מלבד חברות גדולות ורציניות, אך הציבור בכללו אפילו אינו מודע לכך.
לכן שאלתי היא, האם מבחינה הלכתית מותר לי לבצע מכירה זו?
יש לציין שאני עושה זאת באופן ארעי, דהיינו שאין לי איזו חברה או משהו כזה אלא סתם פרוייקט קטן מידי כמה חודשים.

נ.ב. אני יודע שעפ"י הרב וואזנר מותר למשל להוריד שירים באינטרנט כי שה נחשב אבידה ששטפה נהר, האם עדיף אולי שימוש כזה במקרה הנ"ל?
תודה מראש

תשובה:

אם הבעיה בהפרת זכויות יוצרים היא רק מצד 'יורד לאומנות' – שפוגעים בפרנסת היוצר, היה מותר במקרה זה. אבל לדעת הגרי"ש אלישיב יש איסור גם במקרה שלא פוגעים בפרנסה ואם כן יש לבקש רשות מבעל הזכויות.

לא ידוע לי על כך שהגר"ש וואזנר מתיר להוריד שירים מהאינטרנט, אני יודע שהגרי"ש אלישיב אוסר, משום ששטפה נהר שייך רק בדבר שהבעלים (וכל העולם) לא יכולים להשתמש בו, אבל במקרה זה הבעלים עדיין משתמשים ביצירה אלא שאין להם את היכולת למנוע אנשים אחרים מלהשתמש בה.

מקורות:

לעניין שיש בעיה בהפרת זכויות יוצרים גם כאשר אין איסור מצד יורד לאומנות עיין שו"ת ברכת שלמה ח"א סי' כד באריכות. לעניין דעתו של הגרי"ש אלישיב עיין בספר משנת זכויות היוצר עמוד קטו והלאה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה,
    רציתי בבקשה לשאול האם במקרה שעשינו מצגת למשפחה בלבד[כ-13 צופים] ולא שימוש מסחרי, ושילבנו בה שיר, האם גם אז צריך יותר מאשר לקנות את השיר?
    תודה רבה ובשורות טובות!