עשיית סעודת ברית או פדיון הבן מכספי מעשרות

האם אני יכולה לממן סעודת מצוה כגון ברית מילה או פדיון הבן מכספי מעשר.

תשובה:

שלום רב.

מי שלא היה עושה את הסעודה בלא שהיה לו כספי מעשר, יכול לשלם על סעודת הברית או הפדיון על החלק שמעבר לעשר מנות בסיסיות. ואם היה עושה את הסעודה בכל מקרה, אך נחשב עני  יכול לבקש מאחרים שיתנו לו כספי מעשר לצורך סעודת הברית.

מקורות:

לשון השו"ע רסה,יב שנוהגין לעשות סעודה ביום המילה, ונהגו לקחת מנין לסעודת מילה. מלשון זה משמע שסעודת הברית אינה חובה, אך בביאור הגר"א שם הביא מקורות בהם מבואר שסעודת ברית היא חובה, וכן כתב השערי תשובה בסי' תקנ"א ס"ק ל"ב שיש אומרים שזה מצווה דאורייתא, ויש אומרים דרבנן, ומכיון שיש הסוברים שזה חיוב אין דבר שבחובה בא אלא מן החולין, ומשום כך את המנות הבסיסיות שהיה מחוייב בהם בכל מצב אינו יכול ליתן מכספי מעשר, אך מעבר לכך אם לא היה משלם על סעודה זו אם לא היה לו כספים אלו יכול לשלם על כך מכספי מעשר, וכן על ההפרש שיש לו בין מה שהיה נותן במצב רגיל למה שעושה כדי לכבד את הסעודה יותר יכול ליתן מכספי מעשר.