צו עיקול שגרם לנזקים – האם ניתן לתבוע

כבוד הרב שי'
השאלה היא, אם אחד הוציא צו עיקול בערכאות של נכרים, והעיקול גרם הפסד להצד שכנגד, יש איזו שהיא תביעה עליו?
בתודה רבה
חיים

תשובה:

שלום רב,

המבקש צו העיקול פטור על הנזקים שנגרמו. ואם המבקש ידע שאין לו שום תביעה לפי דין תורה, אלא שרצה להוציא ממון שלא כדין בערכאות, או שבית דין הורה לו להסיר את העיקול וסירב לקיים, מסתבר שחייב לשלם את הנזקים שנגרמו.

מקורות:

בים של שלמה ב"ק פ"א סוף סי' כ כתב שהמעקל בערכאות של גויים פטור על הנזקים שנגרמו. וכתב שם הטעם "כיון שדעתו לא היה להכעיס ולהזיק את שלו, אין זה דין מוסר לעניין תשלומין, לשלם כל הזיקיו, לפי פיסקא רבי אליעזר מטולא מסוף מסכת ב"ק במרדכי (סימן קצ"ג)". והיינו שכיון שהתכוון להציל את עצמו ולא להזיק פטור. ולפי זה אם ידע שתביעתו אינה על פי תורה, אין דינו כמתכוון להציל וחייב אף על נזקי גרמא. וכן אם סירב לבית דין נראה דעת הרמ"א בחו"מ סי' שפח סעיף ה להכריע שחייב אפילו אם התכוון להציל. בנוסף לכך הש"ך פוסק שלא כרבי אליעזר מטולא, אלא אפילו המתכוון להציל חייב מדין מוסר.

הצטרף לדיון

תגובה 1