האם מותר לקצוץ ענפים שמפריעים למעבר הרבים

בס"ד
שלום לכבוד הרב שליט"א
אדם שיש לו עץ המפריע להליכה ברה"ר. האם מותר לקצוץ הענפים המפריעים או חייבים לפנות תחילה לבעל העץ שיעשה את המצוה בעצמו, כמבואר בשו"ע סי' שפב?

תשובה:

שלום רב,

בשו"ע שם מבואר "אילן העומד לקציצה מפני שהוא מזיק את הרבים, וקדם אחד וקצץ אילן זה שלא מדעת הבעלים, חייב לשלם לבעלים כמו שיראו הדיינים, שהרי הפקיעם מלעשות מצוה". אם כן לכאורה יש להודיע לבעל העץ שחייב לקצוץ את הענפים, ורק אם לא עישה כן תוך זמן סביר ניתן לקצוץ את העץ.
אמנם, יש מקום לומר שכל זה בעץ שאינו מפריע למעבר, אלא עלול להזיק, בדומה לשור העלול להזיק המבואר שם, אבל אם הענפים מפריעים למעבר ברשות הרבים, מותר לכל אדם לקצוץ ענפים אלו מדין 'עביד איניש דינא לנפשיה'.