הטענת מחשב או פלאפון בשקע חשמל של בית כנסת

האם מותר להטעין פלאפון או מחשב בבית כנסת?
האם זה נחשב גונב להקדש היות שהתורמים לא תרמו לישיבה לשימוש חול ופרטי?
חבר אמר לי שהשעון של החשמל אינו קולט כזה הוצאה קטנה של חשמל ולא נחשב גזלה, זה נכון?
תודה

תשובה:

ניתן להקל. מי שרוצה להחמיר על עצמו יכול לתת עשר אגורות, או סכום אחר שודאי יותר גבוה מעלות החשמל, לקופת בית הכנסת.

נימוקים:

התורמים אינם מקפידים על הוצאה כל כך קטנה. בנוסף לכך, הרי אם אדם זקוק להטעין מחשב או טלפון, יצטרך לחזור לביתו לשם כך, יוצא שגם ההטענה היא לצורך הלימוד.
אם משלם לקופת בית הכנסת סכום העולה על עלות החשמל, מותר ללא פקפוק. שהרי מותר לגנוב אם משלמים מיד דבר ששווה יותר, כמו שנפסק בשו"ע חו"מ סי' שנט סעיף ב, וכמו שכתב הרא"ש בב"ק פ"ו סי' יב לענין להחליף שעורים בעדשים. ואף שהמהרש"ל בים של שלמה שם סי' כז חולק, אין זה אלא משום שאולי הבעלים רוצים דוקא שעורים ולא עדשים, אבל בנידון דידן שאינו לוקח חפץ מסוים אלא גורם לחיוב כספי בחשבון החשמל ומשלם יותר כסף, אין שום סיבה שהבעלים לא ירצו והרי זו זכות וודאית.
למיטב ידיעתי, אם המטען פועל כשאין שום מכשיר חשמלי נוסף שפועל, החשמל המועט הזה אינו מסוגל להזיז את שעון החשמל, אבל אם יש תאורה או מכשיר חשמלי אחר הפועל יחד עם המטען, המטען מוסיף לתזוזת השעון ולחיוב החשמל.