הוספת בקשות בתוך התפילה

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט"א בברכת אתה חונן אחרי המילים וחננו מאיתך חכמה בינה ודעת אני מוסיף וזכני שלא אשכח תלמודי ולמידות טובות ברוך אתה ה חונן הדעת שאלתי היא האם אני צריך לסיים בצורה כזו: וזכני שלא אשכח תלמודי ולמידות טובות וחננו מאיתך חכמה בינה ודעת ברוך אתה ה חונן הדעת ?

תשובה:

ראשית ברור שלא כופלים את המילים האלו שוב, אלא מוסיפים רק לפניהם כמו במוצאי שבת לגבי הבדלה, אבל לעצם הענין לא מומלץ להוסיף מילים בתוך ברכות שמונה עשרה, כיון שאנחנו לא בקיאים בדיוק לדעת מה נחשב מענין הברכה, למשל מי אמר שמידות טובות קשור לברכה זו? הסברא שכן אבל לא בטוח, כמו כן בשו"ע סי' קיט כתב שלא להאריך, מי יודע מה נחשב אריכות. טעם נוסף כתבו הפוסקים, שמא מחמת שמוסיף דברים יפסיד קדושה. לכן רצוי שכל התוספות יהיו רק לפני יהיו לרצון השני שלפני סיום שמונה עשרה – לפני עושה שלום, ראה בענין זה משנה ברורה סי' קכב ס"ק ח.