ברכה שאינה צריכה בשבת להשלים למאה ברכות

שאלה:

שלום כבוד הרב אני ספרדי,האם מותר לכתחילה בשבת לאכול את העוגות לאחר ברכת המזון כדי להרוויח מאה ברכות ואינו גורם ברכה שאינה צריכה או האם מותר בשבת ? האם יש חילוק בין עוגה שהיא מזונות וודאי (שיש בה 3 התנאים) לבין עוגה שהיא ספק? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אמנם דעת השל”ה שמותר בשבת לגרום ברכה שאינה צריכה כדי להשלים למאה ברכות, אבל כבר תמה עליו המגן אברהם בסי’ רטו ס”ק ו. וע”ע כף החיים שם ס”ק ל ובסי’ רצ, ובדעת תורה סי’ רטו ס”ק ד. ומכל מקום במקרה שלך נראה שאין בעיה, כיון שיש ספק על עוגה אם מברכים עליה באמצע הסעודה, אדם שכדי להפטר מהספק אוכל לאחר הסעודה זו לא ברכה שאינה צריכה, כי יש לו בזה צורך הלכתי ברור. לגבי דבר שיש לו כל תנאי פת הבאה בכיסנין זה יותר בעיה, כי ברכה ראשונה מברך גם באמצע הסעודה, ולגבי הברכה האחרונה היא ברכה שאינה צריכה. כמובן אם יעשה הפסק גדול וכו' זה כבר לא ברכה שאינה צריכה.