מנחה גדולה או מנחה קטנה / זמן אמירת קרבן תמיד של מנחה

שאלה:

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול: גבאי בית הכנסת בו אני מתפללת פותח את עזרת הנשים לכל התפילות. העניין הוא שיש בעזרת הנשים כולל ולכן אני יכולה להכנס רק מיד כשמתחילה התפילה. הבעיה שלי מתעוררת במנחה. מתפללים שם מנחה גדולה , ואני לא יכולה להספיק להגיד קרבנות שם אלא בבית. השאלה אם מותר לי להגיד את הקרבנות קצת לפני זמן מנחה גדולה כשזה עדיין לא זמן מנחה? שאלה נוספת : קראתי שמנחה גדולה היא בדיעבד ועדיף הרבה יותר להתפלל מאוחר. איך אם כך בכל כך הרבה בתי כנסת של גדולי ישראל מתפללים מנחה גדולה??? שאלה נוספת: על לוח ביהכנ"ס מופיעות אצלנו מספר הלכות. אחת מהן: שב"יהי כבוד לעולם" ה' מלך ה מלך ה ימלוך לעולם ועד – צריך לעמוד – רק בשבת ולא ביום חול. האם זה נכון?? תודה רבה רבה!!!

תשובה:

שלום וברכה

1. לכתחילה אין לומר קרבנות לפני זמן מנחה, שכן הרעיון של אמירת הקרבנות הוא כנגד הקרבת התמיד… ראה שרגא המאיר ח"ז סי' א.

2. לגבי הנושא של מנחה גדולה זו כידוע מחלוקת ראשונים, וכפי שהביא המשנה ברורה בתחילת סי' רלג, ויש שסברו שמנחה גדולה היא לכתחילה, הסיבה שנוהגים בישיבות וכוללים להתפלל מנחה גדולה, הוא כדי למנוע ביטול תורה, ולכן העדיפו לסמוך על אותם ראשונים, הזמן הזה הכי נוח מבחינת מניעת הביטול תורה שבענין. אכן במעשה רב כתב שהגר"א הקפיד להתפלל מנחה קטנה, וכן בבן איש חי פ' ויקהל, אשל אברהם סי' רלג ועוד רבים כתבו להקפיד על כך. וכל אחד יעשה בזה כמנהגו.

3. אינני מכיר חילוק זה.

מקורות:

הצטרף לדיון

תגובה 1