אכל כזית מזונות ושתה פחות מרביעית יין – ברכה אחרונה

שאלה:

שלום להרב, שאלה: מי ששתה מיץ ענבים ואכל מזונות, אלא שלא שתה מידה המחייבת ברכה אחרונה מעין שלוש, וכאשר בירך ברכה מעין שלוש אמר על המחיה ועל פרי הגפן, ואחרי זמן נזכר שלא היה צריך לומר "על פיר הגפן", הרי שמ"מ חל הברכה על המזונות ויחשב על הגפן כמי שלא היה ולא הוה, מ"מ האם יש שום עיכוב בזה? ודאי שאם לא היה שיעור שדרוש ברכה בורא נפשות. ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר ודאי לא שתה כשיעור אין לכלול בברכה מעין שלוש, אבל זה לא הפסק כיון שאמר אמת, ואדרבה, בשו"ת אגרות משה ח"ב סי' קט צידד שאף לכתחילה יכלול בברכת מעין שלוש גם שתיה זו, אלא שכאמור המנהג אינו כן, ראה יחוה דעת ח"ו סי' יד, שרגא המאיר ח"ג סי' ד ועוד רבים. אמנם, במקום ספק שיעור כתבו שיש לכלול בברכה אחרונה, וכיון שיש הרבה דעות בענין, ויש שסברו שגם כזית משקה בכדי אכילת פרס חייב ברכה אחרונה, הכולל בברכת מעין שלוש לא הפסיד.

יום נעים.