האם מותר לאישה ללמד במקהלה של בנים מעל גיל 9

שאלה:

האם מותר לאשה ללמד במקהלה שיש שם ילדים מעל גיל 9 לצורכי פרנסה כשיש צורך גדול?

תשובה:

שלום רב,

אין היתר גם כאשר על פניו זו הצעת הפרנסה כעת. בעז"ה תבוא הצעה טובה יותר שאינה כרוכה באיסורים.

ראה באורחות רבינו לבעל הקהילות יעקב עמוד קלו-קלז, וראה עוד בספר נטעי גבריאל הלכות יחוד עמוד שיד שהביא כן בשם הגרש”ז אוירבך והגרי”ש אלישיב זצ”ל. כלומר עיקר הנושא שהם דנים עליו זה תלמידים צעירים, אלא שציינו שיש היתר עד גיל 9.

בשו”ת אגרות משה (יו”ד ג’ סי’ עג) דן לגבי לימוד ע"י אישה לתלמידים בוגרים יותר, כאשר אין חשש ייחוד, והתיר בשעת הדחק גדול מאד משום שאותו המקום והזמן לא היה לתלמידים אלו מי שילמד אותם. ונראה מדבריו שהיתר זה למרות שהוא שעת הדחוק גדול זה רק ביחס לתלמידים. אבל ביחס למורה שרוצה להתפרנס אין היתר. בפרט כאשר מדובר שאישה תשיר לפני תלמידים מעל גיל 9 ודאי שזה אסור.