קפה ועוגה – גדרי טפל ועיקר

שאלה:

א. כשאני שותה קפה עם עוגה, העוגה באה בעצם במקום סוכר, יותר נעים לי הצירוף של העוגה מאשר לשים סוכר, אבל המטרה כרגע היא קפה ומתוק. האם העוגה נחשבת טפלה?
ב. בברכת התורה 'וצאצאינו' האם יש מקום לכוון גם על החתנים שלי או שאינם בכלל צאצאים?
ג. אחרי עליה לתורה הדין לחזור בדרך הארוכה, האם מי שמקומו סמוך לצד הימני של הבימה יש לו לפנות מאחורי הבימה הקפה ארוכה עד שיחזור למקומו?

תשובה:

שלום וברכה

א. למעשה מה שנעים לך יותר עוגה מסוכר הוא בגלל שהעוגה טעימה ודקא מתחשק לאכול… כך שנכון שלא היית בא עכשיו סתם לאכול עוגה, וזה רק בא כצירוף לקפה, אבל בסיטואציה הזו יש לך ענין מסויים גם בעוגה עצמה ויש לברך עליה. חילוק זה כתבו פוסקי זמנינו גם לגבי גביע גלידה, אף אחד לא יאכל סתם גביע גלידה, ואף על פי כן, יש שכתבו שגביע שיש לו מתיקות וטעם טוב לכשלעצמו ונהנים ממנו, יש לברך עליו גם כשהוא בא עם הגלידה, וכל שכן כאן שהעוגה ממש עומדת לעצמה. וכן מבואר במשנה ברורה בסי' ריא ס"ק יב לגבי רקיקים שמניחים עליהם מיני מרקחת, שאע"פ שהכוונה בעיקר למרקחת, אם עושים את הרקיק כמו דובשניה מתוקה יש לברך עליה.

ב. בודאי יש לכוין עליהם, וזכות התפילות יעמוד להם.

ג. אכן כן, הולכים בדרך הארוכה יותר גם בסיטואציה שהקרובה קרובה מאוד..

שבת שלום ומבורך.