כל שיש בו מחמשת מיני דגן

שאלה:

שלום כבוד הרב, מאיזה כמות בעוגה מברכים את הברכה מזונות ? בדוגמה בעוגת שוקולד שיש הרבה שוקולד ביצים וסוכר ורק מיעוט של מיעוט של קמח… מה מחשיבים כדי לעשות מזונות ? בתים של הקמח, הקיום נגרם על ידי הקמח ? תודה להזכיר לי את המקורות בבקשה,תודה רבה רבה, שלמה

תשובה:

שלום וברכה

בשונה משאר התערובות שבהם אכן הולכים לפי הרוב, נניח סלט שמורכב מירקות ופירות שהברכה אדמה או העץ תקבע לפי הרוב, במיני מזונות יש לנו כלל שכל שיש בו מחמשת מיני דגן ברכתו מזונות, ובלבד שהתערובת דגן ניתנה בו לעיקר מאכל או לטעם ולא רק כדי לדבק, כלומר לא רק כדי לייצב את המירקם, וכן לא רק לתבלין. לכן, אם יש בעוגה אפילו רק 20% קמח, מכל מקום כיון שזה חלק ממרכיבי העוגה הברכה מזונות, אבל אם מדובר ברוטב פטריות למשל שכדי שיהיה מעט יותר יציב וסמיך מערבים בו מעט קמח, הברכה שהכל, וכן שניצל עוף בציפוי פירורי לחם ברכתו שהכל, משום שהקמח הזה ניתן בו כתבלין אבל עצם המאכל הוא בשר העוף.

ראה בענין זה בהרחבה בשו"ע ומשנה ברורה בתחילת סי' רח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבל באופן שהקמח היא במידה 5-10% בעוגה (כמו ב״פודנט שוקולד ) וגם שבלי קמח זה לא מתקיים טוב , אז זה דבר מעמיד וזה יהי בברכת מזונות ? (למרות שזה רק לדבק את העוגה)