דיווח לממשלה על מספר התלמידים בשביל תקציב

שאלה:

שלום וברכה
1. פנה אלי בחור ישיבה מעירי ואמר שהוא ועוד כמה חבר'ה רוצים לקבל תקציב ממשרד החקלאות (גם אני לא הבנתי מה הקשר) בשביל ישיבת בין הזמנים שלהם, וביקש ממני תעודת זהות (צריך 30). אמרתי "אבל אני לא לומד איתכם שם, אני לא יכול להתחיב להגיע (זה רחוק, אבל נראה לי שברצוני כן לקפוץ לשם)"?
האם מותר לי להמנות על הלומדים ולמסור ת"ז?

2. האם מותר לראש ישיבה להצהיר לממשלה (בשביל תקציב) שלומדים בישיבתו 250 תלמידים, למרות שאין בישיבה יותר מ200?

ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה,

ברור שאין שום היתר להצהיר הצהרות שווא כדי להוציא תקציבים מהמדינה. ולכן אסור לראש ישיבה להצהיר דברים לא נכונים עבור קבלת תקציבים. מלבד שגוזל גם מסן את האחרים שנוהגים ביושר.

לגבי השאלה הראשונה, אם אכן תהיה בין הלומדים או שאתה מתכנן, מותר לך להירשם גם אם בסוף תאנס ולא תגיע. אבל אם אתה מראש לא מתכנן להגיע אסור לך למסור מידע שגוי.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פתחי חושן חלק גניבה בהערות תחילת פרק א